ДОМА ЗА НАС СТУДИИ НАСТАВЕН КАДАР СТУДЕНТИ МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА ПУБЛИКАЦИИ ГАЛЕРИЈА АРХИВА ПРОЕКТИ
 
 
"Мисија: Преку постојаното осовременување на студиите и создавањето вистинско знаење, Правниот факултет повеќе од половина век дефинира што факултетот треба да биде. Тука и сега. Секогаш први! ..."
 
 
 
 
 
  НОВОСТИ
Дебатен клуб: Повик за нови членови
Дебатниот клуб на Правниот факулет „Јустинијан Први“ и оваа година распишува повик за прием на нови членови. Сите заинтересирани студенти кои сакаат да членуваат во клубот и развиваат говорнички вештини, критичко размислување и аргументирано комуницирање се поканети да ни се приклучат преку пополнување на оваа кратка апликациска форма.

БАЛКАНОТ НА ПАТ КОН ЕВРОПА - ЛЕТНА ШКОЛА
Во периодот помеѓу 03-07.09.2014 година, во просториите на Правниот факултет „Јустинијан Први“ се одржа летната школа под наслов “The Balkans on the way to Europe”. Летната школа беше организирана од страна на: Franco-German University, Université Paris Ouest-Nanterre-La Défense (France), Universität Münster (Germany), University Ss. Cyril and Methodius, Faculty of Law “Iustinianus Primus” Skopje (Macedonia). Директор на школата е проф. д-р Тони Дескоски.

Macedonian Legal Framework and Austrian Investments
Во соработка со Клубот „Alpbach“ Македонија и Амбасадата на Република Австрија, на 17.10.2014 година со почеток во 10 часот во Свечениот амфитеатар на Правниот факултет во Скопје ќе се одржи меѓународен симпозиум, на кој учеството го потврдија Амбасадорот на Република Австрија, Н.Е. Томас Бајер, почесниот претседател на Европскиот форум „Аlpbach“, д-р Ерхард Бусек и претседавачот на Европската даночна реформа, г. Гинтер Фелингер.

Еразмус + Правен факултет во Љубљана
Потпишан е нов Еразмус+ договор за студентска размена со Правниот факултет при Универзитетот во Љубљана (2014-2017), кој на студентите на правни студии им овозможува завршување на еден семестар (5 месеци) на Правниот факултет во Љубљана. Услови: Познавање на англискиот јазик на B2 ниво и целосно завршена втора студиска година. Дополнителни информации: www.pf.uni-lj.si/en/international-program/llp-erasmus.

 
 
  СООПШТЕНИЈА
Конкурс за избор на заменик на Студентски правобранител
Во прилог е конкурсот за избор на заменик на Студентски правобранител на Правен Факултет „Јустинијан Први“

Мастер студиите по меѓународно право, односи и право на ЕУ се целосно активни во континуитет
Мастер студиите по меѓународно право, односи и право на ЕУ се целосно активни во континуитет

ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ИЗБОР НА ПРЕДМЕТИ ОД IX СЕМЕСТАР
Студентите кои имаат услов за IX семестар задолжително да направат избор на предмети заклучно со 5.10.2014 година. Се потсетуваат студентите да се придржуваат кон роковите за упис на семестри.

ЗАВЕРКА НА VIII И УПИС НА IX СЕМЕСТАР ЗА УЧЕБНА 2014-2015
Во прилог е соопштението за заверка на VIII и упис на IX семестар за учебната 2014-15 година.

Појаснување студентите кои конкурираат за втор циклус на студии
Ако поради технички причини апликантите кои сакат да конкурираат на втор циклус на студии - мастер студии на Правниот факултет „Јустинијан Први“, не можат да се најават на upisi.ukim.edu.mk потребните документи за конкурурање можат да ги достават без најава на веб страницата во службата за Студентската администрација на факултетот на шалтерот за мастер студии.

КОНКУРС ЗА УПИС НА МАСТЕР СТУДИИ - ВТОР ЦИЛКУС НА СТУДИИ
Заинтерсираните кандидати во прилог може да ги отворат: Соопштението за конкурирање на втор циклус на студии во учебната 2014-2015 година, Конкурсот за упис на втор цилус на студии за учебна 2014-2015 година и Пријавата за конкурирање на вториот цилус на студии со која кандидатот се определува за соодветната насока. Пријавниот лист за конкурирање на Универизитетот „Св. Кирил и Методиј“ може да се набави во книжарниците на Универзитетскиот кампус.

ЗАВЕРКА И ЗАПИШУВАЊЕ НА СЕМЕСТРИ НА ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ
Во прилог е соопштението за запишување и заверка на семестри во учебната 2014/2015 година за додипломските студии на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје. Учебната година започнува на 15.09.2014 година според распоредот кој ќе биде објавен во петок 12.09.2014 година.

Конкурс за Еуролинк стипендии: Рок за аплицирање: 30 септември 2014
Конкурс за Еуролинк стипендии: Рок за аплицирање: 30 септември 2014

IUSTINIANUS PRIMUS STUDENT LAW REVIEW - Повик за трудови
Во прилог е повикот за доставување трудови за вториот број на стручното студентско списание IUSTINIANUS PRIMUS STUDENT LAW REVIEW.

Повик за трудови за Iustinianus Primus Student Law Review
Повик за доставување трудови за првото стручно студентско списание Iustinianus Primus Student Law Review.

СПУКМ РАСПИШУВА ЈАВЕН ОГЛАС
СПУКМ РАСПИШУВА ЈАВЕН ОГЛАС

Голем успех на студентите од Правен факултет
Голем успех на студентите од Правен факултет

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОНИЕ КОИ НЕ МАГИСТРИРАЛЕ НА ВРЕМЕ
Во прилог е известувањето за оние студенти кои не магистрирале на време.

Избран заменик студентски правобранител
Избран заменик студентски правобранител

 
 
 РЕЗУЛТАТИ
Уставно право, Конституционализам, Права и слободи на човекот во РМ
Во прилог се резултатитте по Уставно право, Конституционализам, Права и слободи на човекот во РМ кај проф. д-р Рената Дескоска.

Римско право - резултати
Во прилог се резултатиетод полагањето Римско право кај проф. д-р Гоце Наумовски.

Политички систем - резултати кај проф. д-р М. Ристовска
Во прилог се резултатите по Политички систем - политички студии кај проф. д-р Марика Ристовска.

Трговско право - резултати од испит
Во прилог се резултатите по трговско право од септемвриска сесија. Увид ќе се одржи на 24.9.2014 година во 11 часот во кабинет на доц. д-р Дарко Спасевски. На увидот нема да има можност за допрашување. Следното полагање е во казнена сесија.

Современи политички теории - резултати
Во прилог се резултатите од Современи политички теории.

Трудово право завршен испит и увид
Почитувани студенти, во прилог ви ги доставуваме резултатите од завршниот испит по Трудово право во септемвриската испитна сесија. Увид во испитот ќе може да извршите на 18.09.2014 година (четврток), во 09.00 часот во кабинетот на Доц. Д-р Лазар Јовевски. Оцени од положениот испит за септемвриската и јунската испитна сесија, како и за претходните сесии ќе може да се земат на 18.09.2014 година, во 12.00 часот, пред Амф. 6.

Трудово право - резултати од есеј
Во прилог се резултатите од есејот по Трудово право во септемвриската испитна сесија. Увид ќе можете да извршите на 18.09.2014 година, во 09.00 часот во кабинетот на Доц.Д-р Лазар Јовевски. Проф.Д-р Тодор Каламатиев

Англиски јазик - резултати
Во прилог се резултатите од испитот Англиски јазик одржана на 5.09.2014.

Уставно право - проф. д-р М. Ристовска - резултати
Во прилог се ррезултатите од испитот Уставно право кај проф. д-р Марика Ристовска.

Права и слободи на човекот во РМ - резултати
Во прилог се резултатите од испитот Права и слободи на човекот во РМ кај проф. д-р Рената Дескоска.

Уставно право - резултати кај проф. д-р Т. Каракамишева Јовановска
Во прилог се резултатите од Уставно право кај проф. д-р Т. Каракамишева Јовановска.

Економика и политичка економија - Резултати од испит
Резултати од испитите по економика и политичка економија кај проф. д-р Владимир Кандикјан

Меѓународно јавно право - резултати од испит
Во прилог се резултатите од испит по меѓународно јавно право.

Конституционализам - делови
Конституционализам - делови

ЕВАЛУАЦИИ
Во прилог се извештаите за самоевалуација на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје.

 
 
             © Сите права се задржани Правен Факултет
               
КОНТАКТ
Правен факултет „Јустинијан Први“
Бул. Гоце Делчев 9б.
1000 Скопје, Македонија
Тел. +389 2 3117 244
Факс: +389 2 3227 549
 
 
  Најава